Αρχική / Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

1. Εισαγωγή

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του σχολείου, βάσει του άρθρου 37 του Ν.4692/2020 & της Υ.Α.109697/ΓΔ4/2024, έχει ως στόχο να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή λειτουργία και οργάνωση του σχολείου προκειμένου να επιτυγχάνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι εκπαιδευτικοί στόχοι της σχολικής κοινότητας, καθορίζοντας τους κανόνες και τις προϋποθέσεις για την οργάνωση και τη λειτουργία του σχολείου, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων μελών της σχολικής κοινότητας.

2. Σύνταξη, Έγκριση και Τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάσσεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και εκπροσώπου του Δήμου Ηρακλείου.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας κοινοποιείται στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, εγκρίνεται από τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης του Σχολείου και τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και έχει ισχύ μέχρι την έγκριση νεότερου (Υ.Α. 109697/ΓΔ4/2024).

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας κοινοποιείται σε όλους τους γονείς/κηδεμόνες και αναρτάται στον ιστότοπο του σχολείου, αμέσως μετά την έγκρισή του. Η ακριβής τήρησή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση της Διεύθυνσης του σχολείου, των εκπαιδευτικών, των μαθητών/τριών και των γονέων/κηδεμόνων ασκούντων την επιμέλεια .

3. Βασικές Αρχές και Στόχοι Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του σχολείου αποτελεί σημαντικό παιδαγωγικό μέσο που βοηθά στην ομαλή σχολική ζωή, στη συνεργασία, στην αλληλεγγύη, στον δημοκρατικό διάλογο και στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Είναι προσαρμοσμένος στις συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας του σχολείου, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της τοπικής σχολικής κοινότητας.

Σκοπός του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του σχολείου είναι η θεμελίωση ενός πλαισίου που υποστηρίζει το εκπαιδευτικό έργο συμβάλλοντας στην απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία, στη διαμόρφωση κλίματος που στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/τριών καλλιεργώντας δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, ο αυτοέλεγχος, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η περιβαλλοντική συνείδηση, και στην εξασφάλιση της σωματικής ασφάλειας και της συναισθηματικής πλήρωσης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Το σχολείο μας θέτει ως πρώτιστο στόχο την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε ένα ασφαλές σωματικά και συναισθηματικά περιβάλλον, το οποίο συμβάλλει στην «ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε, ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά» (Νόμος 1566/1985, άρθρο 1, ΦΕΚ Α’ 167/30.9.1985), σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Εκλαμβάνοντας το σχολείο μας ως «Σχολικό Οργανισμό» ο οποίος επιθυμεί να μαθαίνει και να καινοτομεί, στοχεύουμε στη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες, δυνατότητες και αδυναμίες της σχολικής μας μονάδας. Οραματιζόμαστε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, ανθρώπινο, χαρούμενο και αειφόρο σχολείο, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες, ανεξαρτήτως καταγωγής εργάζονται μέσα σ’ ένα κλίμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από χαρακτηρίζει η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, η αλληλεπίδραση και η πολυφωνία, αποσκοπώντας στη δημιουργία εγγράμματων πολιτών με δεξιότητες, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος και ιστορική ταυτότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Με αυτό το όραμα ως οδηγό, προσανατολιζόμαστε στους παρακάτω επιμέρους στόχους που ενισχύουν την προσωπική ανάπτυξη, την κριτική σκέψη και την κοινωνική ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, διαμορφώνοντας ένα σχολικό περιβάλλον όπου η συνεργασία και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα καλλιεργούνται ως διαχρονικές αξίες:

  • Διασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης που στοχεύει στην εξασφάλιση ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου οι μαθητές/τριες αισθάνονται σωματικά και συναισθηματικά ασφαλείς, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την αίσθηση του ανήκειν, Ο στόχος αυτός υποστηρίζεται δίνοντας έμφαση στη σχολική ασφάλεια μέσω της οργάνωσης των ωρών προσέλευσης και αποχώρησης, της διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, της επιτήρησης των μαθητών από τους/τις εκπαιδευτικούς, της ανοιχτής επικοινωνίας με τους γονείς με πνεύμα αλληκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού.
  • Προαγωγή της ψυχοσωματικής και διανοητικής ανάπτυξης που στοχεύει στην υποστήριξη της ολόπλευρης ανάπτυξης των μαθητών/τριών, περιλαμβάνοντας την πνευματική, ψυχολογική και σωματική τους ευημερία. Στο σχολείο υλοποιείται μέσα από την πολιτική του σχολείου κατά της βίας που προάγει την ψυχοσυναισθηματική ασφάλεια όλων των μαθητών/τριών, τη θέσπιση κανόνων συμπεριφοράς αμοιβαία αποδεκτών από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες, ​την εφαρμογή προγραμμάτων που ενισχύουν την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, όπως δραστηριότητες ενσυναίσθησης, συνεργασίας και αυτοελέγχου, ενώ η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) προσφέρει συμβουλευτική στήριξη στη σχολική μας κοινότητα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς) σε ατομικό ή/και ομαδικό επίπεδο.
  • Ισορροπημένη ανάπτυξη χωρίς διακρίσεις που στοχεύει στην παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους μαθητές/τριες, ανεξάρτητα από φύλο, καταγωγή ή το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, για να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η αποφυγή κάθε μορφής διακρίσεων γίνονται πράξη, η ενσυναίσθηση, η δημιουργία περιβάλλοντος συμπερίληψης όπου οι μαθητές/τριες αισθάνονται ασφαλείς να εκφραστούν χωρίς φόβο για κριτική ή διακρίσεις και η δημοκρατική συμμετοχή ενσωματώνονται στην καθημερινή σχολική ζωή.
  • Συνεχής βελτίωση και καινοτομία, καθώς η σχολική κοινότητα επιδιώκεται να λειτουργεί ως οργανισμός που μαθαίνει, έτσι ώστε να αναπτύσσεται και να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Ο στόχος αυτός υλοποιείται μέσα από ανατροφοδότηση και επικαιροποίηση των εκπαιδευτικών μεθόδων και του τρόπου της λειτουργίας του σχολείου με επιμόρφωση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παιδαγωγικές αρχές και τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας.
  • Συλλογικότητα και ομαδικότητα μέσω της δημιουργίας ενός κλίματος συνεργασίας, όπου όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες, γονείς, Σχολικοί Σύμβουλοι Εκπαίδευσης) εργάζονται ομαδικά, συνεργατικά και συντονισμένα για τη βελτίωση της σχολικής κοινότητας, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεσμεύονται για την πρόληψη και διαχείριση φαινομένων εκφοβισμού.​ Σε συνεργασία με τους γονείς, προωθούνται οι αξίες της αλληλοαποδοχής και της κατανόησης, τόσο στο σχολικό, όσο και οικογενειακό περιβάλλον.
  • Προαγωγή δεξιοτήτων ζωής και δημοκρατικού ήθους, καθώς οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες και δημοκρατικές αξίες μέσω ποικίλων σχολικών δραστηριοτήτων, πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων. Αυτές οι δράσεις προσφέρουν ευκαιρίες για ενεργή συμμετοχή, συνεργασία και ανάληψη ευθυνών. Επιπλέον, οι κανόνες συμπεριφοράς που προάγουν τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτών με υπευθυνότητα, αίσθημα συλλογικότητας και δημοκρατικό ήθος, ενισχύοντας την ικανότητά τους να λειτουργούν σε ένα ανοιχτό στην κοινωνία σχολικό περιβάλλον.
  • Αειφορία και περιβαλλοντική συνείδηση μέσω της εκπαίδευσης των μαθητών/τριών σε θέματα αειφορίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, και προγραμμάτων που ενισχύουν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα των μαθητών/τριών, ενθαρρύνουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος, ξεκινώντας από τη φροντίδα και διατήρηση του σχολικού χώρου. Μέσω αυτών των προσεγγίσεων, επιδιώκεται η διαμόρφωση συνειδητοποιημένων πολιτών με υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον και την κοινότητά τους.

4. Οργάνωση και Λειτουργία Σχολικής Μονάδας

4.1. Διδακτικό Ωράριο – Υποχρεωτικό Πρόγραμμα – Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα

Διδακτικό Ωράριο

Το διδακτικό ωράριο, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης, της λήξης, της διάρκειας των μαθημάτων, των διαλειμμάτων και του διδακτικού έτους, καθορίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα

Το υποχρεωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την υποδοχή των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο 8:00 – 8:15, την έναρξη των μαθημάτων 8:15, και τη λήξη τους 13:15, καθώς και τη διάρκεια τους. Οι μαθητές/τριες που δεν παρακολουθούν Ολοήμερο αποχωρούν από το σχολείο μετά το υποχρεωτικό πρόγραμμα που είναι 6 διδακτικές ώρες.

Προαιρετικό Ολοήμερο Πρόγραμμα

Το Ολοήμερο πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες που συμμετέχουν σε επιπλέον δραστηριότητες μετά το υποχρεωτικό πρόγραμμα. Οι δραστηριότητες αυτές ξεκινούν μετά το τέλος του υποχρεωτικού προγράμματος 13:15, και τελειώνουν σε συγκεκριμένη ώρα ή στις 15:00 ή στις 16:00, ανάλογα με την ώρα που δηλώνουν οι γονείς/κηδεμόνες στην αίτησή τους.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΩΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΧΡΟΝΟΥ
07:00 – 07:15 15΄ Υποδοχή μαθητών/μαθητριών Πρωινής Ζώνης
07:15 – 08:00 45΄ Προαιρετική Πρωινή Ζώνη
08:00 – 08:15 15΄ Υποδοχή μαθητών/μαθητριών υποχρεωτικού προγράμματος
08:15 – 09:40 85΄ 1η διδακτική περίοδος (1η διδακτική ώρα 45΄- 2η διδακτική ώρα 40΄)
09:40 – 10:00 20΄ Διάλειμμα
10:00 – 11:30 90΄ 2η διδακτική περίοδος (3η διδακτική ώρα 45΄- 4η διδακτική ώρα 45΄)
11:30 – 11:45 15΄ Διάλειμμα
11:45 – 12:25 40΄ 5η διδακτική ώρα
12:25 – 12:35 10΄ Διάλειμμα
12:35 – 13:15 40΄ 6η διδακτική ώρα (Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος)
13:15 – 13:20 Διάλειμμα
13:20 – 14:00 40΄ 1η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος – Διατροφική Αγωγή
14:00 – 14:15 15΄ Διάλειμμα
14:15 – 15:00 45΄ 2η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος Μελέτη – Προετοιμασία
15:00 – 15:15 15΄ Διάλειμμα
15:15 – 16:00 45΄ Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων

4.2. Διδασκόμενα Μαθήματα στο Δημοτικό Σχολείο

Το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα καθορίζεται από τον Νόμο 4807/2021 (ΦΕΚ Α΄ 96/11.6.2021), άρθρο 56, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) και προσδιορίζει τις ώρες και τα μαθήματα που πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

4.3. Έναρξη Ημερήσιου Προγράμματος – Προσέλευση – Αποχώρηση – Ασφάλεια μαθητών

Ώρες Προσέλευσης

Οι μαθητές/τριες προσέρχονται στο σχολείο μεταξύ 08:00 και 08:15. Για την Πρωινή Ζώνη, η προσέλευση είναι μεταξύ 07:00 και 07:15. Για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι απαραίτητη η εγγραφή τους στο Ολοήμερο με ώρα αποχώρησης 15:00 ή 16:00.

Είσοδος – Έξοδος μαθητών/τριών

Οι μαθητές/τριες του σχολείου εισέρχονται και αποχωρούν από τις δύο εισόδους/εξόδους, επί των οδών Ν. Λύτρα και Α. Μηλιώτη. Η αποχώρηση όλων των μαθητών/τριών, που συμμετέχουν στο Ολοήμερο γίνεται από την έξοδο επί της οδού Α. Μηλιώτη. Για την καλύτερη οργάνωση της εισόδου/εξόδου των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα, να ακολουθούν στις υποδείξεις των σχολικών τροχονόμων, να σταθμεύουν για λίγο χρόνο και να μην σταθμεύουν μπροστά στην είσοδο του σχολείου.

Αποχώρηση μαθητών/τριών

Σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 12 του Προεδρικού Διατάγματος 17/79, η αποχώρηση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου της τάξης. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο/η γονέας/κηδεμόνας/ασκών την επιμέλεια για να παραλάβει το παιδί του/της, εφόσον αυτό και το παραλαμβάνει αφού πρώτα ενυπόγραφα δηλώσει ενώπιον της Διεύθυνσης της σχολικής μονάδας το γεγονός αυτό (Υ.Α.109697/ΓΔ4/2024).

Ασφάλεια μαθητών/τριών

Για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών/τριών, οι εκπαιδευτικοί εφημερίας είναι υπεύθυνοι για την υποδοχή κατά την προσέλευση και την επιμέλεια της αποχώρησής τους. Υποδέχονται τους μαθητές και τις μαθήτριες στις εισόδους του σχολείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν, χωρίς να εισέρχονται στον χώρο του σχολείου. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών δεν παρευρίσκεται, χωρίς άδεια, στον χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών. Στις 8:15 και μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων εκπαιδευτικών, κλείνουν οι είσοδοι του σχολείου και οι μαθητές/τριες συγκεντρώνονται, κατά τμήματα, στον προκαθορισμένο αύλειο χώρο, για την πραγματοποίηση της προσευχής, (Π.Δ. 79/2017, κεφ. Β, άρθρο 18, ΦΕΚ Α’ 109/1.8.2017).

Με σκοπό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών και να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στον χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου (Φ.25/27663/Δ1/25-2-2020. Σύμφωνα με διευκρίνιση του Υ.ΠΑΙ.Θ (Φ.25/27663/Δ1/25-2-2020), κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δε μπορεί να παραμένει εντός του σχολικού χώρου κατά τη διάρκεια λειτουργίας της σχολικής μονάδας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι ειδικός χώρος για τις συνεδριάσεις τους

Αργοπορημένη προσέλευση στο Σχολείο

Οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να τηρούν το πρόγραμμα λειτουργίας του Σχολείου, καθώς η καθυστέρηση δημιουργεί προβλήματα στην ασφάλεια και στην πρόοδο των μαθητών/μαθητριών. Σε περίπτωση αργοπορημένης προσέλευσης, οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να περιμένουν έξω από την κεντρική είσοδο του σχολείου, μέχρι διαθέσιμος/η εκπαιδευτικός να ανοίξει την είσοδο και στη συνέχεια να ενημερώσουν τον Διευθυντή του σχολείου, για τον λόγο της αργοπορίας αυτής.

Η καθυστερημένη άφιξη ενός παιδιού στην τάξη δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της, καθώς διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία, επηρεάζει την προσοχή των υπόλοιπων μαθητών/τριών και διαταράσσει τη ροή της προγραμματισμένης διδασκαλίας. Επιπλέον, η επαναλαμβανόμενη αργοπορία δυσκολεύει την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου του παιδιού, επηρεάζει την ανάπτυξη της υπευθυνότητάς του, επιδρά αρνητικά στις επιδόσεις του, διαταράσσει τη ρουτίνα του και καθιστά δύσκολη τη διατήρηση ενός οργανωμένου προγράμματος

4.4. Συμπεριφορά μαθητών/τριών – Παιδαγωγικός έλεγχος

Τα θέματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς των μαθητών/τριών στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας του/της εκπαιδευτικού της τάξης με τον/τη Σύμβουλο Σχολικής Ζωής, αν πρόκειται για μαθητές/τριες που φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τον/τη Διευθυντή/τρια-Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών και τον/τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή τους. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των  μαθητών/τριών (Υπουργική απόφαση 109697/ΓΔ4/2024). Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η δημιουργία μιας θετικής και υποστηρικτικής σχολικής κοινότητας, ακολουθούνται οι παρακάτω βασικές αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για την ενθάρρυνση αποδεκτής συμπεριφοράς των μαθητών/τριών στο σχολικό περιβάλλον.

  1. Σεβασμός προς όλους: Οι μαθητές/τριες οφείλουν να δείχνουν σεβασμό προς τους/τις εκπαιδευτικούς, τους/τις συμμαθητές/τριες τους και το προσωπικό του σχολείου. Ο σεβασμός εκφράζεται μέσα από τη χρήση ευγενικής γλώσσας, την αποφυγή προσβλητικών χαρακτηρισμών, επιθετικών συμπεριφορών και διαπληκτισμών, καθώς και μέσα από την προθυμία για συνεργασία και προθυμία για επικοινωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, γίνεται συζήτηση με τον/την εκπαιδευτικό και επίλυση του προβλήματος σε συνεργασία με τους γονείς, εφόσον χρειαστεί.
  2. Συμμετοχή στη σχολική ζωή: Όλοι οι μαθητές/τριες έχουν ίσα δικαιώματα συμμετοχής στις σχολικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή σε ομάδες, παιγνίδια και εργασίες ενδείκνυται να γίνεται με σεβασμό στους κανόνες του σχολείου και προς τους συμμαθητές/τριες, ενισχύοντας την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Σε περίπτωση που προκύψουν δυσκολίες, οι εκπαιδευτικοί προσφέρουν υποστήριξη για τη διαχείριση της συμπεριφοράς με σεβασμό στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτών που συμμετέχουν.
  3. Αποφυγή βίας: Η χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας, ΔΕΝ είναι αποδεκτή (π.χ. σωματική, ψυχολογική, κοινωνική, εκβιαστική, ρατσιστική, σεξουαλική, διαδικτυακή, οικονομική, σεξουαλική, οικονομική, κ.λπ.). Οι μαθητές/τριες εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων για την επίλυση διαφορών μέσω συζήτησης και ειρηνικών τρόπων, με σεβασμό και κατανόηση.

4.4.1. Διαδικασίες παιδαγωγικής διαχείρισης συμπεριφοράς

Στα εργαστήρια δεξιοτήτων, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, περιλαμβάνονται, εκτός άλλων, προγράμματα που εκπαιδεύουν τους/τις μαθητές/τριες στην ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων.  Η διδασκαλία αυτή ενισχύει τόσο την πρόληψη όσο και τη διαχείριση της  συμπεριφοράς, μέσω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών στόχων, λειτουργώντας ως εργαλείο πρόληψης και προώθησης θετικών συμπεριφορών, προσφέροντας στα παιδιά τις ικανότητες που χρειάζονται για να διαχειριστούν επιτυχώς τις προκλήσεις που συχνά οδηγούν σε μη αποδεκτή συμπεριφορά. Ωστόσο, όταν εμφανίζεται μη αποδεκτή συμπεριφορά η διαχείριση γίνεται με υποστηρικτικό και παιδαγωγικά θετικό τρόπο, ενισχύοντας τη συνεργασία και την κατανόηση, ως ακολούθως:

 Λεκτική υπενθύμιση: Ο/Η εκπαιδευτικός κάνει μια ήπια υπενθύμιση, εξηγώντας με σαφήνεια ποια συμπεριφορά είναι μη αποδεκτή και γιατί είναι σημαντικό να αλλάξει.

 Συζήτηση και αναστοχασμός: Σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, επισημαίνονται οι επιπτώσεις της συμπεριφοράς στους άλλους, με σκοπό την κατανόηση του λάθους και την ανάληψη υπευθυνότητας. Η συμπεριφορά συνδέεται με τους κανόνες του σχολείου, και για κάθε ένδειξη κατανόησης επαινούνται. Παράλληλα, ενθαρρύνονται να δεσμευτούν και να συμφωνήσουν για τη βελτίωση της συμπεριφοράς τους, ενισχύοντας την αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ομάδα.

Δεύτερη συζήτηση και αναλυτικότερη εξέταση: Εάν η συμπεριφορά επαναληφθεί, πραγματοποιείται πιο εστιασμένη συζήτηση σε ατομικό ή/και ομαδικό επίπεδο, με στόχο να εντοπιστούν οι δυσκολίες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και οι πιθανοί τρόποι βελτίωσής της. Ο εκπαιδευτικός, με ενδιαφέρον και υποστηρικτική διάθεση, ζητά να αναφερθεί ο κανόνας ή η συμφωνία που παραβιάστηκε, επιβεβαιώνοντας ότι τη θυμούνται και κατανοούν τη σημασία του/της. Παράλληλα, γίνεται εκ νέου υπενθύμιση των κανόνων ή/και της συμφωνίας. Εξετάζονται παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, όπως συναισθηματικές δυσκολίες, σχέσεις με συμμαθητές/τριες, κούραση, πλαίσιο αλληλεπίδρασης κ.λπ., ώστε να προσδιοριστούν οι κατάλληλες στρατηγικές υποστήριξης.

Συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και παρακολούθηση της συμπεριφοράς: Η παιδαγωγική ομάδα (εκπαιδευτικός της τάξης και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) ενημερώνεται για τη μη αποδεκτή συμπεριφορά και ανταλλάσσει απόψεις, παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του/της μαθητή/τριας ή των μαθητών/τριών. Συμφωνούνται κοινοί τρόποι διαχείρισης, οι οποίοι εφαρμόζονται με συνέπεια από όλους τους/τις εκπαιδευτικούς, διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή υποστήριξη και αξιολόγηση της συμπεριφοράς. Παράλληλα ενημερώνεται ο /η Διευθυντής/τρια.

Συνεχής συνεργασία με τους Γονείς/Κηδεμόνες: Ενημερώνονται με ευαισθησία και χωρίς κριτική διάθεση, ενθαρρύνοντας την επικοινωνία μεταξύ σχολείου – οικογένειας. Οργανώνονται τακτικές συναντήσεις για ανταλλαγή ανατροφοδότησης και συντονισμένες ενέργειες ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ίδιες στρατηγικές υποστήριξης εφαρμόζονται και στο σπίτι.

Συνεργασία με τον/την Διευθυντή/Διευθύντρια: Σε περίπτωση που η συμπεριφορά δεν βελτιωθεί, ακολουθεί συζήτηση με τον/την Διευθυντή/τρια, παρουσία του/της εκπαιδευτικού της τάξης, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο, προσεγγίζοντας το θέμα με σεβασμό και κατανόηση. Η συζήτηση στοχεύει στη διερεύνηση των αιτίων της συμπεριφοράς και στην κατανόηση των επιπτώσεών της, εξηγώντας πώς η θετική αλλαγή μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των μαθητών/τριών στο σχολείο. Παράλληλα, ο/η Διευθυντής/τρια συμφωνεί με τους/τις μαθητές/τριες ή τον μαθητή/τρια σε συγκεκριμένους στόχους βελτίωσης, ενθαρρύνοντας την ανάληψη ευθύνης και υπευθυνότητας των πράξεων σε ατομικό ή/και ομαδικό επίπεδο. Ο/Η Διευθυντής/τρια λειτουργεί ως υποστηρικτικός σύμμαχος, επιβραβεύοντας κάθε προσπάθεια και δέσμευση των μαθητών/τριών ή του/της μαθητή/τριας για θετικές αλλαγές. Παράλληλα, ενημερώνει τον Σύλλογο Διδασκόντων στην περίπτωση που συμφωνήθηκαν νέοι στόχοι βελτίωσης και τρόποι  διαχείρισης, διασφαλίζοντας τη συνεπή υποστήριξή τους από όλο τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον/τη Διευθυντή/τρια: Εάν η συμπεριφορά εξακολουθεί να επαναλαμβάνεται, ενημερώνεται ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο οποίος συζητά για τους τρόπους διαχείρισης που έχουν εφαρμοστεί από την παιδαγωγική ομάδα μέχρι στιγμής σε διάφορα πλαίσια αλληλεπίδρασης εντός και εκτός σχολείου (π.χ. μάθημα ανά γνωστικό αντικείμενο, διάλειμμα, σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, εκδρομές). Σε συνεργασία με όλο τον Σύλλογο Διδασκόντων (εκπαιδευτικούς τάξεων, Παράλληλης Στήριξης – Συνεκπαίδευσης, Ολοήμερου, ειδικότητες, Τμήμα Ένταξης, Τμήμα Υποδοχής και Διευθυντή/τρια), αξιολογούνται οι στρατηγικές και οι ενέργειες που εφαρμόζονται, ενώ διαφωτίζονται πιθανές όψεις διαφοροποίησης ή αναπροσαρμογής για την καλύτερη υποστήριξη του/της μαθητή/τριας ή ομάδας μαθητών/τριών.

Συνεργασία με το Τμήμα Ένταξης ή/και την ΕΔΥ: Η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) που περιλαμβάνει, εκτός από  τον/την Διευθυντή/τρια της σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικούς, Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό, μπορεί να συνεργάζεται ανά πάσα στιγμή με τους/τις εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση και τον σχεδιασμό στοχευμένων εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, τόσο σε ομαδικό επίπεδο ομάδας/τάξης, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Παράλληλα, μπορεί να διερευνά τις ανάγκες των γονέων και να προχωρά σε εκπαιδευτικές δράσεις για τα ίδια τα παιδιά, τους γονείς και τους/τις εκπαιδευτικούς, ανάλογα με τις εκάστοτε διαπιστωμένες ψυχολογικές ανάγκες, τις προτεραιότητες της σχολικής μονάδας και οποτεδήποτε κρίνεται απαραίτητο.

Συχνή Αξιολόγηση  – Ανατροφοδότηση – Εκπαίδευση: Πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις εκπαιδευτικών και γονέων για την αξιολόγηση της προόδου του/της μαθητή/τριας και την αναπροσαρμογή των στρατηγικών, αν κριθεί απαραίτητο. Οι συναντήσεις αυτές επιτρέπουν την προσαρμογή της προσέγγισης βάσει των αναγκών του μαθητή/τριας και διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων. Παράλληλα γίνεται εκπαίδευση κοινωνικο – συναισθηματικών δεξιοτήτων στην τάξη για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που ενισχύουν τη θετική συμπεριφορά και μειώνουν την πιθανότητα συγκρούσεων.

Ανάπτυξη υποστηρικτικού δικτύου συμμαθητών/τριών – Επιβράβευση προόδου και μικρών επιτευγμάτων: Το δίκτυο μπορεί να περιλαμβάνει μαθητές/τριες που λειτουργούν ως θετικά πρότυπα ή και ως διαμεσολαβητές που στηρίζουν τους/τις συμμαθητές/τριες τους. Μέσω της προώθησης θετικής επιρροής μεταξύ των συμμαθητών/τριών, ενισχύεται η δυναμική της ομάδας, ή ομαδική αλληλεπίδραση,  η αλληλουποστήριξη και η αμοιβαία ενθάρρυνση. Σε κάθε περίπτωση γίνεται ενίσχυση κάθε μικρού βήματος προόδου με επιβράβευση, είτε μέσω λεκτικού επαίνου, είτε με ένα απλό σύστημα ανταμοιβών, όπως πόντοι ή μικρές ανταμοιβές για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και του κινήτρου του/της μαθητή/τριας ή/και των μαθητών/τριών που εκδηλώνουν μη αποδεκτές συμπεριφορές.

Παρέμβαση από Σχολικούς Συμβούλους: Αν η συμπεριφορά συνεχίζει να είναι μη αποδεκτή ή/και οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο από τον Διευθυντή/ντρια, εκπαιδευτικούς και γονείς, καλείται η  Σχολική Σύμβουλος Εκπαιδευτικών ΠΕ70 κ. Σαρικάκη Γεωργία ή / και η  κ. Γιγουρτάκη Μαρία, Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης για καθοδήγηση λήψης μέτρων και υποστήριξης σε ατομικό επίπεδο μαθητή/τριας, ή/και επίπεδο τάξης, ή/και  εκπαιδευτικού, ή/και γονέων/κηδεμόνων, ή/και σχολικής κοινότητας.

Συνεργασία με το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.: Σύμφωνα τον νόμο 4823/2021, τα  Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής & Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) έχουν ως στόχο την υποστήριξη των σχολικών μονάδων της περιοχής αρμοδιότητάς τους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών/τριών στην εκπαίδευση και την προάσπιση της αρμονικής ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης και προόδου. Στις περιπτώσεις που έχει προηγηθεί αξιολόγηση του/της μαθητή/τριας από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., (Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής & Υποστήριξης) εφαρμόζεται Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, σύμφωνα με τα προτεινόμενα στη γνωμάτευση του/της μαθητή/τριας, σε συνεργασία με την παιδαγωγική ομάδα, όχι μόνο τον εκπαιδευτικό της τάξης. Εάν δεν υπάρχει γνωμάτευση, εφαρμόζεται τριμηνιαίο πρόγραμμα παρέμβασης και εάν δεν παρατηρηθεί βελτίωση, γίνεται παραπομπή για αξιολόγηση από το  ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., εκτός από αρμοδιότητες σε επίπεδο διερεύνησης και αξιολόγησης εκπαιδευτικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών, μπορεί να προσφέρει σε επίπεδο υποστήριξης του συνολικού έργου της σχολικής μονάδας, καθώς και σε επίπεδο ενημέρωσης και επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου, οποτεδήποτε κρίνεται αναγκαίο.

Συνεργασία με το Σχολικό Συμβούλιο: Διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας εάν χρειάζεται, και για οτιδήποτε σχετικό εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, οποτεδήποτε κρίνεται αναγκαίο από τον Διευθυντή/ρια του σχολείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων.

Στην προσέγγιση δίνεται έμφαση στη συνεργασία, στην υποστήριξη του παιδιού ή των παιδιών και τη διατήρηση ενός ασφαλούς και ευνοϊκού περιβάλλοντος για μάθηση, εστιάζοντας στην πρόληψη, υποστήριξη και σταδιακή βελτίωση της συμπεριφοράς, με προοδευτικά μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες. Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 109697/ΓΔ4/2024, αποκλίσεις των μαθητών/τριών από τη δημοκρατική συμπεριφορά, τους κανόνες του σχολείου, τους όρους της ισότιμης συμμετοχής στη ζωή του σχολείου, από τον οφειλόμενο σεβασμό στον/στην εκπαιδευτικό, στον/ στην συμμαθητή/τρια, στη σχολική περιουσία, θεωρούνται σχολικά παραπτώματα. Τα σχολικά παραπτώματα αντιμετωπίζονται από το σχολείο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με γνώμονα την αρχή ότι η κατασταλτική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι η τελευταία επιλογή, χωρίς όμως να αποκλείεται η εφαρμογή των κάθε φορά ισχυόντων παιδαγωγικών μέτρων Τα θέματα αποκλίνουσας συμπεριφοράς των μαθητών/τριών στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας του/της εκπαιδευτικού της τάξης με τον/τη Διευθυντή/τρια-Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών και τον/τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπισή τους. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων των  μαθητών/τριών (Υ. Α.109697/ΓΔ4/2024).

4.5. Πρόληψη φαινομένων Βίας και Σχολικού εκφοβισμού

Η ανάπτυξη θετικού σχολικού κλίματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα της διαδικασίας πρόληψης ή/και αντιμετώπισης φαινομένων βίας, παρενόχλησης, εξαναγκασμού και σχολικού εκφοβισμού. Χαρακτηριστικά του θετικού και υγιούς σχολικού κλίματος είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προώθηση της συνεργασίας με φορείς, η συνεργασία του σχολείου με την οικογένεια (Υπουργική απόφαση 109697/ΓΔ4/2024). Για τους λόγους αυτούς, για την πρόληψη των πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού, εφαρμόζονται οι παρακάτω βασικές αρχές και κατευθυντήριες γραμμές για τη συμπεριφορά στο σχολικό περιβάλλον, που βοηθούν στη δημιουργία μιας θετικής και υποστηρικτικής σχολικής κοινότητας:

  1. Μηδενική ανοχή στη βία και τον εκφοβισμό: Το σχολείο εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι σε περιστατικά εκφοβισμού ή παρενόχλησης. Οποιοσδήποτε μαθητής/τρια νιώθει άβολα εξαιτίας της συμπεριφοράς συμμαθητή/τριας ή συμμαθητών/τριών, πρέπει να ενημερώνει άμεσα τον/την εκπαιδευτικό ή/και τον γονέα/κηδεμόνα του. Οι μαθητές/τριες που είναι παρόντες/παρούσες περιστατικών βίας ή εκφοβισμού ενθαρρύνονται να τα αναφέρουν, χωρίς φόβο αντιποίνων ή την αίσθηση ότι προδίδουν τα άλλα παιδιά. Αντιθέτως, η αναφορά τέτοιων περιστατικών είναι πράξη υπευθυνότητας και συμβάλλει στην ασφάλεια και ευημερία όλης της σχολικής κοινότητας.
  1. Ανάπτυξη θετικού κλίματος: Οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται να συνεργάζονται και να αλληλοβοηθούνται. Οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν μαθησιακές και διδακτικές προσεγγίσεις, όπως η εφαρμογή μεθόδων διαφοροποιημένης διδασκαλίας, διαθεματικών και διεπιστημονικών προσεγγίσεων, ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, βιωματικής μάθησης και εναλλακτικών μορφών μάθησης μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως τραγούδια, ομαδικά παιχνίδια, αφίσες και συζητήσεις για τη φιλία βοηθούν στη δημιουργία θετικού κλίματος. Η θετική συμπεριφορά επιβραβεύεται μέσω επαίνων και τίτλων, όπως «Ο καλός φίλος της ημέρας» ή «Ο βοηθός της τάξης», δημιουργώντας κίνητρα για την ενίσχυση αποδεκτών συμπεριφορών. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην προαγωγή της συνεργασίας, της υπευθυνότητας και της αυτοεκτίμησης, μέσα σε κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης.
  2. Συμμετοχή στη διατήρηση ενός ασφαλούς σωματικά και συναισθηματικά περιβάλλοντος: Οι μαθητές/τριες ενθαρρύνονται να συμβάλλουν ενεργά στη διατήρηση της ασφάλειας στο σχολείο, αποφεύγοντας επικίνδυνες ενέργειες όπως: τρέξιμο στους διαδρόμους, συνωστισμό στις σκάλες ή στο κυλικείο, καθώς και ακατάλληλη χρήση των τουαλετών. Επίσης, από το σχολείο διοργανώνονται επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την προσωπική ασφάλεια και την ασφάλεια των άλλων, με τη συμμετοχή ειδικών, όπως από την Πυροσβεστική, την Τροχαία κ.ά. Παράλληλα, οι μαθητές/τριες καλούνται να συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ασφαλούς συναισθηματικά περιβάλλοντος. Εκτός από την αποφυγή προσβλητικών σχολίων ή την απομόνωση/αποκλεισμό συμμαθητών/τριών από παιγνίδια και άλλες δραστηριότητες, οφείλουν να δείχνουν κατανόηση και ενσυναίσθηση προς τα συναισθήματα των άλλων. Για τους λόγους αυτούς, οργανώνονται από το σχολείο δράσεις και συζητήσεις που ενισχύουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, όπως είναι για την ενσυναίσθηση, την επίλυση συγκρούσεων, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, την ανάδειξη της αξίας της φιλίας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης κ.ά..

 Σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής: Το σχολείο οργανώνει μία σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/τριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα. Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα [μπορεί να] γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/τριών, επειδή με τον τρόπο αυτό αισθάνονται υπεύθυνοι/ες, αναδεικνύουν τις ικανότητές τους, τις κλίσεις τους, τα ενδιαφέροντά τους και το ταλέντο τους (Υπουργική απόφαση 109697/ΓΔ4/2024). Όταν οι μαθητές/τριες συμμετέχουν ενεργά στις σχολικές δραστηριότητες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και ευθύνες, αναπτύσσουν δεξιότητες ζωής όπως ο σεβασμός, η συνεργασία και η αλληλοαποδοχή, ενισχύοντας παράλληλα την υπευθυνότητα και την αυτοπεποίθησή τους. Η ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά θέματα καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, συμβάλλοντας στην πρόληψη του εκφοβισμού και στην προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος.

  1. Επιμόρφωση: Από το σχολείο διοργανώνονται σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς και ομιλίες ευαισθητοποίησης για τους γονείς, με στόχο την καλύτερη διαχείριση φαινομένων βίας και εκφοβισμού, καθώς και την ενίσχυση των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών.
  2. Αξιολόγηση: Από το σχολείο πραγματοποιείται συνεχής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του σχεδίου δράσης και γίνονται κατάλληλες αναπροσαρμογές, ανάλογα με τις ανάγκες, για να διασφαλίζεται η συνεχής βελτίωση της σχολικής κουλτούρας και του κλίματος.
  3. Υποδειγματική συμπεριφορά των ενηλίκων: Οι ενήλικες αποτελούν πρότυπα για τους μαθητές/τριες και με τη δική τους υπεύθυνη στάση ενισχύουν την κατανόηση του σεβασμού στη σχολική κοινότητα. Στο άρθρο 168 του ν. 4619/2019 Κύρωση του Ποινικού Κώδικα (Α’ 95) προστέθηκε η παράγραφος 5 με το άρθρο 33 του ν. 5090/2024 (Α’ 30), αναφέρεται ότι  όποιος/α εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.

Στην Ειδική Ψηφιακή Πλατφόρμα https://stop-bullying.gov.gr που παρέχεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, διατίθεται πλούσιο υλικό για γονείς/κηδεμόνες, μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και υπηρεσίες εκπαίδευσης. Σε περίπτωση περιστατικών Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.), το σχολείο ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την αξιολόγηση και διαχείριση του περιστατικού. Τα πρωτόκολλα αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Πρωτόκολλο Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.): Ορισμοί και εννοιολογικό υπόβαθρο που βοηθά στην κατανόηση του τι συνιστά ενδοσχολική βία και εκφοβισμό.
  2. Πρωτόκολλο Πρόληψης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.)   που καθορίζει τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνει το σχολείο για να αποτρέψει την εμφάνιση φαινομένων βίας και εκφοβισμού.
  3. Πρωτόκολλο Διαχείρισης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού (Ε.ΒΙ.Ε.) που ορίζει τα βήματα που ακολουθούνται από το σχολείο για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση περιστατικών βίας και εκφοβισμού, εξασφαλίζοντας την προστασία και την υποστήριξη των εμπλεκόμενων μαθητών.

Με αυτά τα πρωτόκολλα, διασφαλίζεται από το σχολείο ότι τα περιστατικά βίας αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, συνέπεια και σεβασμό προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Σε περίπτωση αναφορών περιστατικών εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας που υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της ιστοσελίδας https://stop-bullying.gov.gr, αποδέκτες και υπεύθυνοι υποδοχείς σε επίπεδο σχολικής μονάδας είναι ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας και ένας/μία εκπαιδευτικός που ορίζεται από εκείνον/εκείνη για τον σκοπό αυτό (ν. 5029/2023, Α’ 55).

4.6. Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) σχολικής μονάδας

Στο Σχολείο μας υπάρχει και λειτουργεί, Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης, η οποία απαρτίζεται από: 1) Τον Διευθυντή του σχολείου, ως Πρόεδρο και μέλη: 1) Την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης, κ. Κατραδάκη Ευαγγελία 2) Την Κοινωνική Λειτουργό κλάδου ΠΕ30, κ. Σκεπάρνη Ευαγγελία 3) Τη Σχολική Ψυχολόγο κλάδου ΠΕ23, κ. Ζορμπαδάκη Μαρία (Υ.Α. 134960 /Δ3/27-10-2021).

  1. Η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) έχει ως σκοπό την ανάπτυξη διεπιστημονικών πρακτικών εκπαιδευτικής αξιολόγησης των μαθητών/τριών, συμβουλευτικής και παιδαγωγικής υποστήριξης και η λειτουργία της στηρίζεται στις πρακτικές που επιτάσσουν η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν. 2101/1992, Α΄ 192) καθώς και η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (Υπ. Απόφαση 134960 /Δ3/2021).
  2. Σκοπός της Ε.Δ.Υ., ειδικότερα, είναι: α) η διερεύνηση και ο εντοπισμός των εκπαιδευτικών αναγκών, του είδους των δυσκολιών και των πιθανών εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικών και άλλων φραγμών στην ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στη μάθηση καθώς και η εφαρμογή παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών και άλλων υποστηρικτικών μέτρων για το σύνολο των μαθητών/τριών της σχολικής κοινότητας συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και β) η υλοποίηση εξατομικευμένων ή ομαδικών δράσεων ενίσχυσης των γνωστικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, παιδαγωγικής και συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε εκπαιδευτικούς και γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών και συνολικά, η εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων ενδυνάμωσης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.
  3. Καθήκοντα και αρμοδιότητες Κοινωνικού Λειτουργού της Ε.Δ.Υ.

Ο Κοινωνικός Λειτουργός, μέλος της Ε.Δ.Υ., τηρώντας τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει την Κοινωνική Εργασία, έχει αρμοδιότητα για θέματα εφαρμογής της κοινωνικής εργασίας και παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στο σχολικό περιβάλλον με σκοπό: α) την πρόληψη ή την αντιμετώπιση αναγκών και κοινωνικών προβλημάτων, την άμβλυνση ή και επίλυση διαπροσωπικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και συναφών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειες τους και επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους και β) στη βελτίωση των παραγόντων και των συνθηκών της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής των μαθητών/τριών ώστε αφενός να ενισχυθεί η κοινωνική λειτουργία της οικογένειας και των μελών της κι αφετέρου να υιοθετούνται στάσεις και συμπεριφορές από τα μέλη της που οδηγούν σε λειτουργικές επιλογές.

Μεταξύ άλλων, μπορεί να πραγματοποιεί συνεντεύξεις με τους γονείς ή κηδεμόνες και συντάσσει την έκθεση κοινωνικού, οικογενειακού και ατομικού ιστορικού του μαθητή που πρόκειται να δεχτεί τις υπηρεσίες της Ε.Δ.Υ. Η έκθεση περιλαμβάνει την περιγραφή των παραγόντων, οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν την ομαλή προσαρμογή του μαθητή στο περιβάλλον του σχολείου καθώς και τις αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης του/της μαθητή/τριας και της οικογένειάς του (Υ.Α.97442/ΓΔ4/2024 – ΦΕΚ 5003/Β/3-9-2024).

  1. Καθήκοντα και αρμοδιότητες Ψυχολόγου της Ε.Δ.Υ

Ο Ψυχολόγος, μέλος της Ε.Δ.Υ., φροντίζει για τη εφαρμογή των αρχών της επιστήμης της Ψυχολογίας στην εκπαίδευση και προάγει την ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των μαθητών, τη συναισθηματική ισορροπία και την ενδυνάμωση όλων των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μεταξύ άλλων, εργάζεται, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, με τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, ανάλογα με τις εκάστοτε διαπιστωμένες ανάγκες και, όπου θεωρείται αναγκαίο, σε συνεργασία με φορείς που παρέχουν ψυχολογικές και κοινωνικές υπηρεσίες όπως κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα πρόληψης, Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων και κοινωνικές υπηρεσίες και φροντίζει για τη διασύνδεση αυτών των υπηρεσιών με τη σχολική μονάδα.

Επίσης, διενεργεί ενημερωτικές και υποστηρικτικές συναντήσεις με την οικογένεια με απώτερο σκοπό την προαγωγή της ενεργητικής συμμετοχής των γονέων και κηδεμόνων στη σχολική κοινότητα. Ειδικότερα: α) παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στις οικογένειες των μαθητών σε ομαδική ή ατομική βάση, ανάλογα με τις εκάστοτε διαπιστωμένες ανάγκες, β) έχει την ευθύνη για την κατάρτιση και εφαρμογή προγραμμάτων συμβουλευτικής οικογενειών σε ζητήματα εκπαίδευσης στις σχέσεις γονέων-παιδιών, συμβουλευτικής για συναισθηματική στήριξη σε θέματα οικογένειας και καθοδήγησης για την ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεων και διασύνδεσή τους με τους αρμόδιους φορείς και γ) σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που δημιουργούν ευκαιρίες γνωριμίας, συνεργασίας και αλληλεπίδρασης με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (Υ.Α.97442/ΓΔ4/2024 – ΦΕΚ 5003/Β/3-9-2024).

4.7. Εξωσχολικά αντικείμενα – Χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών

Η ποιότητα του σχολικού χώρου συνδέεται άμεσα με την ορθή διαχείριση εξωσχολικών αντικειμένων, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος προσανατολισμένου στη μάθηση, χωρίς περισπασμούς και περιττές παρεμβολές, ενώ η τήρηση των κανόνων για τη χρήση συσκευών εξασφαλίζει την ασφάλεια, την ευταξία, τη συγκέντρωση της προσοχής και τον σεβασμό των μαθητών/τριών προς τον χώρο και τους/τις συμμαθητές/τριες τους. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (Φ.25/103373/Δ1/22-6-2018), απαγορεύονται στο σχολείο παντός είδους αντικείμενα που η χρήση τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών/τριών. Οι μαθητές/τριες, εκτός από τα αναγκαία σχολικά είδη για το ημερήσιο πρόγραμμά τους, δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο μπάλες και παιχνίδια, πολύτιμα αντικείμενα, τιμαλφή ή άλλα υλικά. Επίσης εντός του σχολικού χώρου οι μαθητές δεν επιτρέπεται να φέρνουν κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, “έξυπνα” ρολόγια χειρός και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα καταγραφής και επεξεργασίας εικόνας και ήχου (υπ’ αρ. Φ.25/103373/Δ1/22-6-2018 εγκύκλιο ΥΠ.Π.Ε.Θ., το άρθρο 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997). Κάθε παρέκκλιση από τα ανωτέρω αποτελεί αντικείμενο παιδαγωγικού ελέγχου και αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’αριθμ.10645/ΓΔ4/22-1-2018 Υ.Α. (ΦΕΚ 120/τ.Β’/23-1-2018) παιδαγωγικά μέτρα. Ωστόσο, για παιδαγωγικούς λόγους (π.χ ενίσχυση κινήτρου, ενδιαφέροντος προσοχής, αυτορρύθμισης, μείωση άγχους και ενίσχυση ασφάλειας κ.ά.), μπορεί να ζητηθεί από κάποια παιδιά να απασχοληθούν με απλά και ασφαλή αντικείμενα που μπορούν να φέρουν από το σπίτι.  Αυτό γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τους γονείς, οι οποίοι ενημερώνονται για τους κανόνες υπεύθυνης χρήσης των αντικειμένων μέσα στην τάξη, ώστε να αποφεύγονται περισπασμοί.

Πιο συγκεκριμένα, για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών οι μαθητές/τριες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν εντός των σχολικών χώρων – κτιρίων και υπαίθριων χώρων κινητό τηλέφωνο ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, για συνομιλία, βιντεοσκόπηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση. Στην παραπάνω απαγόρευση δεν εμπίπτει η χρήση ιατρικών εφαρμογών μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών, αποκλειστικά και μόνο κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη εκτός τσάντας τέτοιου είδους συσκευών, η συσκευή παραδίδεται στη Διεύθυνση του σχολείου, επιστρέφεται μετά το πέρας των μαθημάτων και ενημερώνονται σχετικά οι γονείς/κηδεμόνες (Φ7/99724/Δ1/4-9-2024). Σε κάθε περίπτωση, οι μαθητές/τριες μπορούν να κάνουν χρήση του τηλεφώνου του σχολείου εφόσον χρειαστεί.

5. Σχολική Ζωή

5.1. Φοίτηση μαθητών/τριών

Η φοίτηση στο Δημοτικό είναι υποχρεωτική (άρθρο 88, ν. 4871/2021 (Α΄246). Η φοίτηση των μαθητών/τριών στα Δημοτικά Σχολεία παρακολουθείται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα myschool (παρ. 1, άρθρο 13, ΠΔ 79/2017 (Α΄109 ). Τα μαθήματα των μαθητών/τριών που απουσιάζουν, τα παραλαμβάνουν οι γονείς από το σχολείο, στη λήξη του πρωινού προγράμματος.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες φέρουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την τακτική φοίτηση των παιδιών τους στο σχολείο. Σε περίπτωση αδικαιολόγητων απουσιών, το σχολείο αφού εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επικοινωνίας με τους γονείς/κηδεμόνες, προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες (άρθρο 13 του ΠΔ 79/2017 (Α’109).

Για τη συμμετοχή στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και στις δραστηριότητες στο σχολείο, απαιτείται η συμπλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) και αυτό αποτελεί σημαντικό μέσο για την προστασία της υγείας των παιδιών κατά τη διάρκεια φυσικής άσκησης και άθλησης. Συμπληρώνεται κάθε 3 χρόνια, στην Α΄ τάξη και Δ΄ τάξη. Για οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση της υγείας του παιδιού τους, οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να ενημερώνουν το ίδιο το παιδί, ενισχύοντας την ικανότητά του να φροντίζει τον εαυτό του, και το Σχολείο, για να υπάρχει έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες του.

 

5.2. Ποιότητα & Σεβασμός σχολικού χώρου

Ένας από τους στόχους του σχολείου είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους/στις μαθητές/ τριες σε ό,τι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαρά και συντηρημένα κτίρια -αίθουσες, εργαστήρια, παραρτήματα, ο αύλειος χώρος- διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η ψυχή του/τις μαθητή/τριας Φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του σχολείου αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και οδηγούν στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας (Υπουργική Απόφαση 109697/ΓΔ4/2024, ΦΕΚ 5387/Β/26-09-2024). Για τους λόγους αυτούς, η πολιτική του σχολείου περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

  1. Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση στη σωστή χρήση της περιουσίας: Οι μαθητές/τριες ενημερώνονται για τη σημασία της φροντίδας του σχολικού εξοπλισμού, όπως βιβλία, θρανία, επαναχρησιμοποιούμενα βιβλία Μουσικής, Εικαστικών, Φυσικής Αγωγής, Λεξικών κ.λπ., δίνοντας έμφαση στην προσεκτική τους χρήση. Τονίζεται ότι εάν τα καταστρέψουν, αυτό θα βλάψει όλους που τα χρειάζονται.
  2. Καθημερινές συνήθειες και ευθύνες: Οι μαθητές /τριες ενθαρρύνονται να κρατούν καθαρούς και λειτουργικούς τους κοινόχρηστους χώρους, να αποφεύγουν τις ζημιές, και να τοποθετούν τα απορρίμματά τους στους κάδους, να τακτοποιούν τα αντικείμενα στις τάξεις κ.ά..
  3. Συμμετοχή σε δράσεις υπευθυνότητας: Οργανώνονται δραστηριότητες που βοηθούν τους μαθητές/τριες να εκτιμήσουν και να φροντίζουν τον σχολικό τους χώρο, όπως η φύτευση λουλουδιών, η περιποίηση του προαυλίου και του σχολικού κήπου, η συμμετοχή σε προγράμματα δημιουργικής διακόσμησης των αιθουσών, των διαδρόμων και του περιβάλλοντα χώρου κ.λπ.
  4. Ανάληψη ευθυνών από όλους: Η διατήρηση της σχολικής περιουσίας είναι υπόθεση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, δηλαδή των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των υπεύθυνων καθαριότητας, της Διεύθυνσης, του Σχολικού Συμβουλίου . Ο καθένας έχει τον ρόλο του στο να φροντίζει και να προστατεύει τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του σχολείου.
  5. Εκπαιδευτικά βίντεο: Προβάλλονται βίντεο που εξηγούν τον χρόνο, την προσπάθεια και το κόστος που απαιτείται για τη δημιουργία και συντήρηση της σχολικής περιουσίας, ενισχύοντας την κατανόηση των μαθητών/τριών σχετικά με την αξία της.
  6. Καλλιέργεια σχολικού πολιτισμού: Στόχος είναι η σχολική κοινότητα να αναπτύσσει ένα περιβάλλον συλλογικής ευθύνης και υπευθυνότητας, καλλιεργώντας έναν σχολικό πολιτισμό όπου η προστασία της περιουσίας εντάσσεται στην καθημερινή πρακτική.

Με απόφαση του Συλλόγου διδασκόντων και  σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 109697/ΓΔ4/2024, ΦΕΚ 5387/Β/26-09-2024, στις περιπτώσεις εκείνες, όπου αποδεδειγμένα η φθορά/καταστροφή, μερική ή ολική, σχολικών κτιρίων, χώρων και παραρτημάτων αυτών, καθώς και υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού εντός αυτών, αποδίδεται σε συγκεκριμένο/η μαθητή/τρια, ο/η τελευταίος/α ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα/κηδεμόνα του/της ή τον/την ίδιο/ίδια, αν είναι ενήλικος/η. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας καλεί τον ίδιο τον/τη μαθητή/τρια που είναι ενήλικος/η ή τον γονέα/κηδεμόνα/ασκούντα την επιμέλεια στον οποίο αποδεδειγμένα αποδίδεται η ζημία και του ζητάει να την αποκαταστήσει, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημερών. Στην περίπτωση που δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να αποκαταστήσουν τη ζημία, τότε η Διεύθυνση της σχολικής μονάδας το γνωστοποιεί στον οικείο Δήμο ή στη Σχολική Επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023. Ο Δήμος ή η Σχολική Επιτροπή οφείλει να ζητήσει και να λάβει τρεις (3) προσφορές για την αποκατάσταση της ζημίας και να διαλέξει την πιο οικονομική, συντάσσοντας προς τούτο σχετικό πρακτικό. Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες στη σχολική μονάδα, τότε ο οικείος Δήμος ή η Σχολική Επιτροπή που επιβαρύνθηκε με τη σχετική δαπάνη καλείται να αποστείλει το αποδεικτικό εξόφλησης είτε στον/στην ενήλικο/η μαθητή/τρια ή στους γονείς/κηδεμόνες του/ της. Τους καλεί εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών να καταβάλουν το ποσό σε συγκεκριμένο λογαριασμό του Δήμου ή της Σχολικής Επιτροπής και γνωστοποιώντας τους, ταυτόχρονα, ότι σε περίπτωση μη καταβολής του θα υπάρξει σχετική βεβαίωση οφειλής από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου και είσπραξή της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 4978/2022. Σε περίπτωση άρνησης, η σχετική δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της.

5.3. Διάλειμμα

Υπεύθυνος για την επιτήρηση των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας είναι ο/η εκπαιδευτικός που διδάσκει τη συγκεκριμένη ώρα. Ο/Η εκπαιδευτικός εισέρχεται στην αίθουσα μαζί με τους μαθητές/τριες και μετά το τέλος του μαθήματος εξέρχεται από αυτή όταν έχουν αποχωρήσει όλοι οι μαθητές/τριες, συνοδεύοντας τους μαθητές στο προαύλιο (άρθρο 12, ΠΔ79/2017-Α109 ).

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος όλοι οι μαθητές/τριες συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς κατεβαίνουν στο προαύλιο. Δεν επιτρέπεται η παραμονή εντός του διδακτηρίου.

Το διάλειμμα στο σχολείο είναι σημαντικό για την ικανοποίηση βιολογικών αναγκών, τη λήψη τροφής και νερού και για ξεκούραση. Παράλληλα βοηθάει στην κοινωνική προσαρμογή των παιδιών. Είναι μία ευκαιρία αλληλεπίδρασης με συμμαθητές/τριες, με κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές. Είναι σημαντικό οι μαθητές/τριες να υπακούν στις υποδείξεις των εφημερευόντων εκπαιδευτικών και να ζητούν βοήθεια για θέματα που τους δυσκολεύουν.

Η επιτήρηση των μαθητών/τριών, η αποφυγή συνωστισμού στις σκάλες, στο κυλικείο και στις εισόδους/εξόδους είναι σημαντικές πρακτικές για τη διασφάλιση της ασφάλειας των μαθητών/τριών. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, το διάλειμμα γίνεται εντός του διδακτηρίου υπό την επίβλεψη των διδασκόντων.

Επισημαίνεται ότι για την ασφάλεια των μαθητών/τριών, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, απαγορεύεται σε εξωσχολικούς ανήλικους ή ενήλικους να παρακολουθούν, να συνομιλούν ή να δίνουν αντικείμενα σε μαθητές/τριες από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου.

5.4. Σχολική εργασία

Οι απαιτήσεις της σχολικής εργασίας προσαρμόζονται από τους/τις εκπαιδευτικούς και το Πρόγραμμα Σπουδών, ανάλογα με την ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο και το περιεχόμενο του μαθήματος. Παράλληλα, η γενική αρχή είναι να ενθαρρύνεται η συμμετοχή και ο σεβασμός προς τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες και να προωθείται η ευγενική συμπεριφορά.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες επιδιώκεται να μάθουν να προσέχουν τους/τις εκπαιδευτικούς και να ακολουθούν τις οδηγίες τους, να ακούν τους συμμαθητές/τριες τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και να σέβονται τον χρόνο του λόγου του καθενός. Διδάσκονται βασικές στρατηγικές αυτοέλεγχου, όπως το να περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν, τη σημασία της ευγένειας και του αμοιβαίου σεβασμού, καθώς και το πώς να προσέχουν τον εαυτό τους, να φροντίζουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τον προσωπικό τους χώρο.

Οι γονείς/κηδεμόνες ενδείκνυται να συνεργάζονται με τα παιδιά τους ώστε να ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους στις σχολικές εργασίες, Ενδείκνυται να  είναι υποστηρικτικοί, αλλά όχι να αναλαμβάνουν το έργο των παιδιών. Παρότι η υποστήριξη είναι σημαντική, δεν πρέπει να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το έργο των παιδιών. Η επίβλεψη και η καθοδήγηση έχουν ουσιαστική αξία, όμως η υπερβολική συμμετοχή και πίεση μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της υπευθυνότητας και αυτοπεποίθησης των παιδιών. Η επίβλεψη και η καθοδήγηση είναι σημαντικές, αλλά η πίεση και η υπερβολική συμμετοχή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού.

Επίσης, η ανάπτυξη εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών είναι ουσιώδεις για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των παιδιών. Η σχολική εργασία και οι κατ’ οίκον εργασίες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή/τριας, διασφαλίζοντας ότι δεν προκαλούν υπερβολικό άγχος.

Οι γονείς/κηδεμόνες  οφείλουν να βοηθούν τα παιδιά να ετοιμάζουν τη σχολική τσάντα και διακριτικά να την ελέγχουν ώστε να μην φέρνουν στο σχολείο κινητό τηλέφωνο και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, αντικείμενα αξίας, παιγνίδια και γενικά οτιδήποτε μη σχετικό με τη σχολική εργασία και να μην τους αγοράζουν εντυπωσιακά είδη που αποσπούν την προσοχή των ίδιων και των συμμαθητών/τριών τους. Επίσης, απαγορεύεται οι μαθητές/ μαθήτριες να φέρουν αιχμηρά αντικείμενα και γενικά οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ατύχημα στον εαυτό τους και τους/τις άλλους/άλλες.

5.5. Σχολικές Δραστηριότητες – Εκδηλώσεις

Σχολικές δράσεις θεωρούνται όλες οι προγραμματισμένες και κατάλληλα σχεδιασμένες δράσεις του σχολείου που συμπληρώνουν και εμπλουτίζουν τα προγράμματα σπουδών. Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου, εντός ή/και εκτός του σχολείου και σε συνεργασία με άλλα σχολεία ή/και με άλλους φορείς (όπως Μουσεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχολικά δίκτυα, επιστημονικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς, βιβλιοθήκες κ.λπ.).

Οι δράσεις αυτές έχουν διεπιστημονικό/διαθεματικό, βιωματικό χαρακτήρα και ενθαρρύνουν τη διερεύνηση. Αποσκοπούν στον εμπλουτισμό του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών, στην αισθητική καλλιέργεια, στην έκφραση της δημιουργικότητας, στη συνεργατικότητα, στην ανάπτυξη της αυτονομίας και της υπευθυνότητας και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Οι σχολικές δράσεις συντελούν στην ανάπτυξη του δημοκρατικού ήθους, στο άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινότητα και επιτελούν αντισταθμιστικό ρόλο παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Στις σχολικές δράσεις συμπεριλαμβάνονται:

α) όσες δράσεις πραγματοποιούνται εκτός σχολείου και απαιτούν μετακίνηση των μαθητών από το σχολείο, όπως η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι διδακτικές επισκέψεις, οι πολιτιστικές δράσεις, οι αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες επιστημονικού περιεχομένου κ.λπ.. Για τη συμμετοχή των μαθητών στις παραπάνω δράσεις απαιτείται η έγγραφη σύμφωνη γνώμη των Γονέων και Κηδεμόνων τους,

β) όσες δράσεις πραγματοποιούνται εντός σχολείου, όπως είναι οι επισκέψεις και εκδηλώσεις καλλιτεχνών μουσικής, θεάτρου, χορού, εικαστικών τεχνών ή ειδικών επιστημόνων που καλούνται στο σχολείο ή την τάξη/ τμήμα για να υλοποιούν προγράμματα και δραστηριότητες που προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία, οι εκθέσεις έργων μαθητών, οι τοπικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι χορωδίες, οι αθλητικοί αγώνες, οι σχολικές εορτές, οι εκθέσεις βιβλίων κ.λπ.,

γ) εκπαιδευτικές επισκέψεις ή έξοδοι των μαθητών σε κοντινή απόσταση από το σχολείο, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και όχι μεγαλύτερης των δύο διδακτικών ωρών, που υλοποιούνται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων, της βιωματικής μάθησης και του ευρύτερου ανοίγματος του σχολείου στην κοινωνία. Για τη συμμετοχή των μαθητών στις παραπάνω δράσεις απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των Γονέων και Κηδεμόνων τους (άρθρο 16 του ΠΔ 79/2017 (Α΄109).

6. Ενημέρωση Γονέων/Κηδεμόνων – Νέα Ψηφιακά Εργαλεία

Η ενημέρωση των γονέων για θέματα λειτουργίας του σχολείου γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου ή e-mail. Οι γονείς/ κηδεμόνες οφείλουν να διαβάζουν τα ενημερωτικά μηνύματα. Η ενημέρωση για θέματα προόδου ατομικά γίνεται σε προγραμματισμένο χρόνο, κάθε μήνα, ο οποίος έχει ορισθεί και κοινοποιηθεί στους γονείς, από τον/την εκπαιδευτικό κάθε τμήματος και τηλεφωνικά όποτε κριθεί απαραίτητο. Η ενημέρωση συνολικά σε επίπεδο τμήματος γίνεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς, στις 10 Δεκεμβρίου, στις 10 Μαρτίου και στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Επίδοση ελέγχων προόδου γίνεται στις Γ΄- Δ΄- Ε΄- Στ΄ τάξεις.

  1. Ψηφιακή Ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων

Επίσης οι γονείς μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις απουσίες, τη βαθμολογία των μαθητών/τριών και τις ανακοινώσεις που αφορούν την σχολική μονάδα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «e-Parents» (https://eschools.minedu.gov.gr/ ). Η πλατφόρμα μπορεί να δώσει στον/στην πολίτη-κηδεμόνα ένα ζωντανό και μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με το σχολείο, μέσω του οποίου ο/η κηδεμόνας θα αλληλεπιδρά με την σχολική μονάδα.

 

  1. Ψηφιακή Πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού

Για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού έχει δημιουργηθεί ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για υποβολή καταγγελιών (https://stop-bullying.gov.gr/  ). Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έχουν πρόσβαση μαθητές και γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών/τριών, οι οποίοι δύνανται να υποβάλλουν αναφορές. Επίσης, ορίζεται συγκεκριμένο Πρωτόκολλο Διαχείρισης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού με σκοπό την εξέταση των αναφορών και την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των περιστατικών σχολικής βίας. Αποδέκτες – υπεύθυνοι υποδοχείς σε επίπεδο σχολικής μονάδας των αναφορών για περιστατικά εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας που υποβάλλονται ψηφιακά είναι ο Διευθυντής του σχολείου κ. Μηλαθιανάκης Κωνσταντίνος και η Υποδιευθύντρια κ. Χρονάκη Ουρανία.

  1. Ψηφιακή Βεβαίωση Φοίτησης

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών έχουν τη δυνατότητα έκδοσης Βεβαίωσης Φοίτησης των εξαρτώμενων τέκνων τους μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης

(https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/attending-school ).

 

7. Συμπεριφορά – Δικαιώματα – Υποχρεώσεις

7.1. Διευθυντής

Ο Διευθυντής ασκεί τον κρίσιμο ρόλο της διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας και της αειφόρου ανάπτυξης του σχολείου, καθώς και της προαγωγής όλων των παραγόντων που ευνοούν την εκπαίδευση και την εξέλιξη των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών. Οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις που προτείνει, πρέπει να είναι σε συμφωνία με το ισχύον νομοθετικό  πλαίσιο και να βασίζονται στην εκπαιδευτική και διοικητική του αρμοδιότητα. Επίσης, οφείλει να έχει όραμα για τη σχολική μονάδα που προΐσταται και να συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την επίτευξή του. Ειδικότερα ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:

  1. Συμβάλλει στη δημιουργία ενός δημοκρατικού κλίματος στο σχολείο, όπου εκπαιδευτικοί και παιδιά ενσυνείδητα σέβονται τους εαυτούς τους, τους γύρω τους και τους κανόνες του σχολείου.

 

  1. Συμβάλλει στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος και της κουλτούρας του σχολείου, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία, την ανοικτή επικοινωνία, την ανάπτυξη θετικών σχέσεων μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών, με αγάπη και φροντίδα. Αυτό συμβάλλει στην επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων και την ευημερία της σχολικής κοινότητας.

 

  1. Ενημερώνει τον Σύλλογο Διδασκόντων και σε αρκετές περιπτώσεις και τους γονείς/κηδεμόνες για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και αποφάσεις που αφορούν στο σχολείο, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνεργασία και την ενημέρωση τους.

 

  1. Φροντίζει για την εξασφάλιση παιδαγωγικών μέσων και εργαλείων, καθώς και για την καλή χρήση και συντήρησή τους.

 

  1. Παρατηρεί τη συμπεριφορά των μαθητών/τριών συζητά για ενδεχόμενα προβλήματα που παρουσιάζονται, λαμβάνει αποφάσεις και χρησιμοποιεί θετικά κίνητρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

 

  1. Μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα και την αισθητική των σχολικών χώρων, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.

 

  1. Συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και τους γονείς και γενικά με τους συμμετέχοντες στη σχολική κοινότητα, με πνεύμα αλληλεγγύης, τους/τις ενθαρρύνει να μιλούν ανοικτά για θέματα που τους απασχολούν, προκειμένου να βελτιώνεται η εκπαιδευτική και μαθησιακή διαδικασία.

 

  1. Επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργασίας με τους γονείς και προωθεί την επίλυση προβλημάτων με τη συμμετοχή τους.

 

  1. Συνεργάζεται με τις δημοτικές αρχές και υπηρεσίες, προσπαθώντας να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα του σχολείου και να διευκολύνει τη λειτουργία του.

  1. Η Υποδιευθύντρια κ. Χρονάκη Ουρανία υποστηρίζει τον Διευθυντή στο καθημερινό του έργο και τον αναπληρώνει σε όλες τις λειτουργίες της σχολικής ζωής, όταν απουσιάζει ή κωλύεται.

Η Υπουργική Απόφαση Φ.353.1/324/105657/Δ1/2002 – ΦΕΚ 1340/16-10-2002 καθορίζει τα ειδικότερα καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών των σχολικών μονάδων, στα άρθρα 27 – 32.

7.2. Εκπαιδευτικοί

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι θεμελιώδης για την ποιότητα της εκπαίδευσης και η προσπάθειά τους είναι σημαντική για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων, την ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη των μαθητών / μαθητριών.

  1. Οι εκπαιδευτικοί έχουν το καθήκον να εκπαιδεύουν τους μαθητές και τις μαθήτριες σύμφωνα με τους στόχους και τις αξιώσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής και των προγραμμάτων εκπαίδευσης.

  1. Καθημερινά προετοιμάζουν και οργανώνουν το μάθημά τους, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και μεθόδους διδασκαλίας προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μαθητών/τριών και των διδακτικών περιεχομένων.

  1. Συνεργάζονται με τους μαθητές και τις μαθήτριες, σέβονται την προσωπικότητά τους και αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς με το παράδειγμά τους, προάγοντας τη δημοκρατική συμπεριφορά.

  1. Για την αποτελεσματική εκπαίδευση, τη βελτίωση της διδασκαλίας και την καλύτερη υποστήριξη των μαθητών/μαθητριών, συνεργάζονται σε παιδαγωγικές συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς του ίδιου κλάδου και με τις ειδικότητες, ανταλλάσσουν ιδέες, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, σχεδιάζουν από κοινού μαθήματα ή / και δραστηριότητες και επιδιώκουν να αντιμετωπίζουν από κοινού προβλήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν στη διαδικασία της διδασκαλίας.

  1. Συζητούν με το Τμήμα Ένταξης, την ΕΔΥ, τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης, το ΚΕΔΑΣΥ για προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν στις τάξεις τους, με στόχο τη βελτίωση της αντιμετώπισής τους.

  1. Συμμετέχουν υποχρεωτικά στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων που είναι ένα όργανο στο οποίο συζητούνται θέματα σχολικής οργάνωσης, διδασκαλίας και άλλες σχολικές υποθέσεις.

  1. Αναλαμβάνουν εξωδιδακτικές εργασίες του σχολείου, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στη συλλογική λειτουργία του.

  1. Παρευρίσκονται στην πρωινή προσευχή δίπλα στα τμήματά τους, σύμφωνα με το σχολικό πρόγραμμα, τηρούν το ωρολόγιο πρόγραμμα και τις ώρες έναρξης και λήξης των μαθημάτων και καταγράφουν τις απουσίες των μαθητών / μαθητριών.

  1. Επιβλέπουν τους μαθητές / μαθήτριες κατά την είσοδο, την παραμονή και την αποχώρησή τους από το σχολείο, προσφέροντας ασφάλεια και προστασία.

 

  1. Διατηρούν συνεχή και αμφίδρομη επικοινωνία με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών, ενημερώνοντας τους προγραμματισμένα κάθε τρίμηνο και μία φορά τουλάχιστον τον μήνα, σε προκαθορισμένη από τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος ημέρα και ώρα, μετά τη λήξη των μαθημάτων του υποχρεωτικού ωραρίου. Η ημέρα και η ώρα συνεργασίας καταγράφονται στο βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου Διδασκόντων και γνωστοποιούνται έγκαιρα στους γονείς/κηδεμόνες τους (άρθρο 14 του ΠΔ79/2017).

  1. Προβαίνουν σε ανακοινώσεις προς τους μαθητές / τριες και τους γονείς για θέματα που αφορούν την τάξη τους, όπως επισκέψεις και εκδηλώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων.

 

  1. Σε περίπτωση απουσίας ενός εκπαιδευτικού, οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί διαμοιράζουν τους μαθητές σύμφωνα με λίστα που συγκροτεί κάθε εκπαιδευτικός τμήματος.

  1. Συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ήρεμου, θετικού, συνεργατικού, συμπεριληπτικού, εποικοδομητικού σχολικού κλίματος.

  1. Ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, καλλιεργώντας την αρχή της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας.

  1. Ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, σχετικά με τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα και τις επιστήμες της αγωγής, τόσο μέσω διάφορων μορφών επιμόρφωσης όσο και μέσω αυτομόρφωσης.

 

  1. Μπορούν να αξιοποιούν συνδυαστικά τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες της Εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης e-me ή e-class και να κάνουν χρήση της τεχνολογία και ψηφιακών εργαλείων για τις ανάγκες της διδασκαλίας.

7.3. Μαθητές/μαθήτριες

Για τη διατήρηση ενός θετικού και ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος και την προαγωγή της εκπαίδευσης και της καλής συμπεριφοράς οι μαθητές/τριες οφείλουν να προσπαθούν:

 

  1. Να σέβονται τους άλλους, όπως τους/τις συμμαθητές/τους, τους εκπαιδευτικούς, το βοηθητικό προσωπικό και τη Διεύθυνση.

  1. Να συμμετέχουν ενεργά στα μαθήματα, να μη σηκώνονται από τη θέση τους χωρίς λόγο και να μην ενοχλούν τους άλλους, ώστε να μη διαταράσσουν το παιδαγωγικό κλίμα της τάξης.

  1. Να φροντίζουν το σχολείο, κρατώντας τον χώρο καθαρό, να μη γράφουν στα θρανία και στους τοίχους και να αποφεύγουν να προκαλούν ζημιά στον εξοπλισμό και στο κτήριο.

  1. Να τηρούν τους κανόνες υγιεινής όταν κάνουν χρήση της τουαλέτας και να αναγνωρίζουν ότι χρησιμοποιείται για συγκεκριμένο σκοπό και δεν είναι π.χ. χώρος παιχνιδιού.

 

5.Να φροντίζουν το περιβάλλον, τοποθετώντας τα απορρίμματα στους κάδους, τις μπαταρίες και τα χαρτιά στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Επίσης, να μην αφήνουν ανοιχτά τα φώτα χωρίς λόγο και τις βρύσες να τρέχουν άσκοπα.

  1. Να μη χρησιμοποιούν σωματική ή λεκτική βία. Βία σημαίνει κάνω κακό σε κάποιον με τις πράξεις μου ή/και τα λόγια μου, ακόμα και μέσω διαδικτύου.

  1. Όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή βρεθούν μπροστά σε κάποιο περιστατικό που νιώθουν άβολα τα ίδια ή οι συμμαθητές/τριές τους μπορούν να μιλήσουν με τους εκπαιδευτικούς ή στη Διεύθυνση του σχολείου για βοήθεια.

 

  1. Να συμμετέχουν με ευγένεια και ευπρέπεια σε σχολικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδρομές, ακολουθώντας τις οδηγίες των συνοδών εκπαιδευτικών.

  1. Να επικοινωνούν με τους γονείς και κηδεμόνες τους τους μόνο μετά από άδεια από εκπαιδευτικό ή τον Διευθυντή, χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνα του σχολείου.

 

7.4. Γονείς και Κηδεμόνες

Η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των γονέων, της Διεύθυνσης του σχολείου και του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι ουσιώδης, διότι επηρεάζει την εκπαιδευτική και κοινωνική ευημερία των παιδιών. Οι γονείς και κηδεμόνες έχουν σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική πορεία των παιδιών τους και στην ευημερία της σχολικής κοινότητας. Για τον λόγο αυτό, οι γονείς και κηδεμόνες:

  1. Φροντίζουν να εξασφαλίζουν ότι το παιδί τους έρχεται στο σχολείο έγκαιρα και ανελλιπώς. Επίσης, ενημερώνουν το σχολείο σε περίπτωση απουσίας του, είτε μέσω email στο σχολείο, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό.

 

  1. Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις έντυπες ανακοινώσεις που μεταφέρουν τα παιδιά τους ή που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του σχολείου, ώστε να είναι ενήμεροι για τη λειτουργία του σχολείου, τις εκδηλώσεις, τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και τις εκπαιδευτικές δράσεις. Επίσης, προσκομίζουν έγκαιρα το εγκριτικό σημείωμα για την πραγματοποίηση διδακτικών επισκέψεων και δραστηριοτήτων.

  1. Συνεργάζονται αρμονικά με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, διατηρώντας ανοιχτή και συχνή επικοινωνία, ώστε να ενημερώνονται για τη φοίτηση, την επίδοση και τη συμπεριφορά του παιδιού τους. Επίσης, οι γονείς συμμετέχουν ενεργά, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και μέσω του Συλλόγου Γονέων, στις συναντήσεις και διατηρούν ανοιχτή επικοινωνία με τη Διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Αυτή η συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στη σχολική πορεία του παιδιού τους, αλλά αφορά συνολικά θέματα που αφορούν το σχολείο, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για όλα τα παιδιά. Αυτή η συνεργασία τους δεν περιορίζεται μόνο στην ακαδημαϊκή πρόοδο και πορεία του παιδιού τους, αλλά επεκτείνεται και σε ευρύτερα θέματα που αφορούν το σχολείο, προσανατολίζοντας το ενδιαφέρον τους στην προαγωγή της ποιότητας του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, ώστε να ωφεληθούν όλοι οι μαθητές/τριες.
  2. Εάν το παιδί τους έχει ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ανάγκες σε θέματα υγείας, ενημερώνουν έγκαιρα το σχολείο για τις σχετικές πληροφορίες και βοηθούν όπου απαιτείται. Επικαιροποιούν το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.)

 

  1. Σε περιπτώσεις ασθένειας/νόσησης μαθητών/τριών, οι γονείς/κηδεμόνες τους οφείλουν να ενημερώνουν τον Διευθυντή και τη Νοσηλεύτρια της σχολικής μονάδας προκειμένου να ακολουθούνται οι οδηγίες των θεραπόντων ιατρών, ώστε να προστατεύεται το σχολικό περιβάλλον από ιογενείς καταστάσεις, εποχιακές λοιμώξεις και επιδημίες όπως και για την αποφυγή μεταδιδόμενων νοσημάτων και να προσκομίζουν τις σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις (Αρ.Πρωτ.123276/Δ3/30-09-2021).

Επίσης, σε έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών/τριών, ο Διευθυντής καλεί το ΕΚΑΒ (166) για διακομιδή του μαθητή/τριας στο νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τους γονείς του (εγκύκλιος Φ.7/495/123484 /Γ1/ 4 – 10 -2010).

 

  1. Γονείς και εκπαιδευτικοί συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του παιδιού, καλύπτοντας διαφορετικές πτυχές της διαπαιδαγώγησής του. Η διακριτή αυτή κατανομή ρόλων διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του σχολείου και την ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού, προσφέροντας του ένα σταθερό δίκτυο στήριξης και μάθησης.

  1. Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, εάν θεωρούν ότι το παιδί τους δεν αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τις αρχές της ελληνικής εκπαιδευτικής προσέγγισης. Η έκφραση αυτών των ανησυχιών θα πρέπει να γίνεται με κόσμιο τρόπο και με σεβασμό προς την προσωπικότητα και την επαγγελματική ιδιότητα των εκπαιδευτικών. Αυτή η προσέγγιση ενισχύει την εποικοδομητική επικοινωνία και την κατανόηση, στοιχεία που είναι θεμελιώδη για τη στήριξη της μαθησιακής και ψυχολογικής ανάπτυξης του παιδιού.

  1. Ενδείκνυται να συνεργάζονται με την Ψυχολόγο και την Κοινωνική Λειτουργό που συμμετέχουν στην ΕΔΥ του σχολείου, εάν κληθούν. Γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί μπορούν να αναζητούν βοήθεια, εάν κρίνουν ότι υπάρχουν θέματα που τους δυσκολεύουν. Η ΕΔΥ ( Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης, ιδρυθείσα με βάση το άρθρο 39 παρ. 4 του Ν. 4115/2013) ένα νέο καινοτόμο θεσμό με σκοπό τη διαγνωστική εκπαιδευτική αξιολόγηση και υποστήριξη της σχολικής κοινότητας. Στο σχολείο μας έρχεται μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, και η επικοινωνία γίνεται με προγραμματισμένο ραντεβού.

 

  1. Για τη διατήρηση ενός ασφαλούς και εποικοδομητικού συνεργατικού περιβάλλοντος, δεν επιτρέπεται σε κανέναν γονέα, κηδεμόνα ή άλλο ενήλικα να τιμωρεί, να επιπλήττει ή να κάνει αξιολογικές κρίσεις σε μαθητές/τριες εντός του σχολικού χώρου. Οι εκπαιδευτικοί έχουν την κατάρτιση και την ευθύνη να διαχειρίζονται ζητήματα συμπεριφοράς σύμφωνα με τις παιδαγωγικές αρχές και τις πολιτικές του σχολείου. Κάθε περιστατικό πρέπει να διερευνάται από το σχολείο, με τη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών στην αξιολόγηση της συμπεριφοράς τους και των επιλογών τους. Αυτή η διαδικασία βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να κατανοούν τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους, να αναλαμβάνουν ευθύνη για τις πράξεις τους και να αναπτύσσουν την προσωπική τους υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση. Επίσης, κατά τη διερεύνηση ενός περιστατικού, είναι σημαντικό κάθε γονέας να εξετάζει τη συμβολή του δικού του παιδιού στα γεγονότα, ώστε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης. Η εξωτερική παρέμβαση μπορεί να παρεμποδίσει τη διαδικασία αυτή, καθώς δεν ενισχύει τη δυνατότητα των μαθητών/τριών να αξιολογούν και να βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους με την καθοδήγηση του σχολείου. Το σχολείο οφείλει να προσφέρει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, στο οποίο τα παιδιά νιώθουν προστασία και ασφάλεια, χωρίς τον φόβο εξωτερικών παρεμβάσεων ή τιμωρητικών ενεργειών από άτομα που δεν ανήκουν στο σχολικό προσωπικό.

 

  1. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα σχολεία ως χώροι επίλυσης διαφορών μεταξύ οικογενειών των μαθητών /μαθητριών. Οι διαφορές αυτές πρέπει να επιλύονται με τον κατάλληλο τρόπο, αλλά όχι με τρόπο που να επηρεάζει την ατμόσφαιρα του σχολείου.

Πιο συγκεκριμένα, ενδείκνυται:

  • Διάλογος με ηρεμία και σεβασμό: Οι διαφορές ενδείκνυται να επιλύονται με πολιτισμένο και ήρεμο διάλογο, με σεβασμό προς όλες τις πλευρές και χωρίς εντάσεις.
  • Συνάντηση εκτός σχολικού περιβάλλοντος: Οι οικογένειες ενδείκνυται να συζητούν τις διαφορές τους σε ουδέτερο χώρο, εκτός του σχολείου, ώστε να μην επηρεάζεται η ατμόσφαιρα του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
  • Συμμετοχή διαμεσολαβητή: Σε περιπτώσεις όπου οι διαφορές είναι δύσκολο να επιλυθούν, μπορεί να ζητηθεί η βοήθεια κάποιου διαμεσολαβητή, όπως ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού ή άλλου ειδικού, που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της κατάστασης με αντικειμενικότητα.
  • Συνεργασία με τη σχολική κοινότητα: Εάν οι διαφορές αφορούν σχολικά θέματα, η Διεύθυνση του σχολείου ή ο Σύλλογος Γονέων μπορεί να παίξει ρόλο στη διευκόλυνση του διαλόγου και στην προώθηση λύσεων.
  • Τήρηση των νόμιμων διαδικασιών: Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, με συμβουλή από αρμόδιους φορείς ή ακόμα και νομικούς, εάν το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με διάλογο.

 

Επισημαίνουμε ότι στο άρθρο 168 του ν. 4619/2019 Κύρωση του Ποινικού Κώδικα (Α’ 95) προστέθηκαν οι παρ. 4 και 5 με το άρθρο 33 του ν. 5090/2024 (Α’ 30), σύμφωνα με τις οποίες:

«Παράγραφος 4. Όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές μονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή.

Με τις ποινές της παραγράφου 4. τιμωρείται όποιος εισέρχεται σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή μαθητών διαταράσσει τη λειτουργία του.» (Υ.Α. Αρ. Πρωτ. 114188/ΓΔ4/02-10-2024).

  1. Σε περίπτωση εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι γονείς/κηδεμόνες πρέπει να εξασφαλίσουν έναν ήσυχο και κατάλληλο χώρο για την παρακολούθηση των μαθημάτων του παιδιού. Βοηθούν στη διαχείριση του χρόνου, ιδιαίτερα κατά τις εναλλαγές των διδακτικών ωρών, και επικοινωνούν με το σχολείο για βοήθεια σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Είναι επίσης σημαντικό να εκπαιδεύσουν το παιδί σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τη σωστή χρήση των τεχνολογικών μέσων, καθώς και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία γονικού ελέγχου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

  1. Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να ενημερώνουν το σχολείο άμεσα σε περίπτωση αλλαγής τηλεφώνου επικοινωνίας ή διεύθυνσης κατοικίας. Επίσης, πρέπει να ενημερώνουν για οποιαδήποτε αλλαγή στην υγεία ή τη συμπεριφορά του παιδιού, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργικότητά του στο σχολείο.

8. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

Το σχολείο συνεργάζεται στενά με τις οικογένειες των μαθητών/τριών, με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και με άλλους φορείς, διατηρώντας διακριτούς ρόλους για τον καθένα. Όταν προκύπτει κάποιο θέμα που αφορά συγκεκριμένο μαθητή/τρια, ο πρώτος που ενημερώνεται είναι ο γονέας ή ο κηδεμόνας, ο οποίος καλείται να συνεργαστεί με το σχολείο.

Οι υποστηρικτικοί θεσμοί του σχολείου περιλαμβάνουν:

  1. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων:

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της σχέσης και της επικοινωνίας σχολείου – οικογένειας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός θετικού κλίματος συνεργασίας, σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων, μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών. Όταν τα παιδιά βλέπουν την κοινή συνεργασία σχολείου και οικογένειας, ενδυναμώνονται για το σχολείο και τη μάθηση. Ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους, νιώθουν περισσότερη συναισθηματική ασφάλεια και διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες που παρέχουν το απαραίτητο κίνητρο για να προσπαθούν περισσότερο και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Επίσης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποτελεί έναν σημαντικό σύνδεσμο του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς προωθεί τη συνεργασία και τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος. Λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ γονέων και σχολείου, συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων στο Σχολικό Συμβούλιο και συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων που εμπλουτίζουν τη μαθησιακή εμπειρία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την οργάνωση εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και προγραμμάτων υποστήριξης, καθώς και την προώθηση της σύνδεσης του σχολείου με την τοπική κοινότητα.

Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

32ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

2024 – 2026

Πρόεδρος: κ. Παπαδάκη Αικατερίνη
Αντιπρόεδρος: κ. Μητρόπουλος Γρηγόριος
Γραμματέας: κ. Καλουτσάκη Ευαγγελία
Ταμίας: κ. Βραχά Άννα

 

  1. Το Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας: Αποτελείται από τρία μέλη, με πρόεδρο τον Διευθυντή του σχολείου. Έχει την ευθύνη να εντοπίζει τις ανάγκες και τα προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου και να διατυπώνει προτάσεις προς την οικεία Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου για τη στήριξη της λειτουργίας του σχολείου.

 

Συμβούλιο Σχολικής Κοινότητας

32ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

2024 – 2025

Πρόεδρος: Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Μηλαθιανάκης Κωνσταντίνος
Μέλος: Η Υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Χρονάκη Ουρανία
Μέλος: Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

κ. Παπαδάκη Αικατερίνη

 

  1. Το Σχολικό Συμβούλιο: Αποτελείται από επτά μέλη, συμπεριλαμβανομένων δύο εκπροσώπων του Δήμου, τριών εκπαιδευτικών και ενός εκπροσώπου του Συλλόγου Γονέων. Συμβάλλει στη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων και συνεργάζεται με φορείς της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, συνεργάζεται με τον Σύλλογο Γονέων και τους εκπροσώπους του Δήμου για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής του σχολείου και την οργάνωση δραστηριοτήτων που προάγουν τη σχολική κοινότητα.
Σχολικό Συμβούλιο  32ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

2024 – 2025

Πρόεδρος Σχολικού Συμβουλίου: Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Μηλαθιανάκης Κωνσταντίνος, τον οποίο αναπληρώνει η Υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Χρονάκη Ουρανία
Αντιπρόεδρος του Σχολικού Συμβουλίου: Ο αιρετός εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου κ. Δουλουφάκης Δημήτριος, τον οποίο αναπληρώνει ο κ. Αρβανιτάκης Μιχαήλ
Μέλος του Σχολικού Συμβουλίου: Η εκπρόσωπος του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου,  κ. Ορφανάκη Ερασμία με αναπληρώτριά της την υπάλληλο κ. Ανδριανάκη Δέσποινα
Μέλη του Σχολικού Συμβουλίου: Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου κ. Πέτσα Αικατερίνη, κ. Κερμανίδου Ελευθερία και κ. Πευκιανάκη Άννα, τις οποίες αναπληρώνουν οι εκπαιδευτικοί κ. Φιλιππάκη Άννα, κ. Κατριαδάκη Ελένη και κ. Ρογδάκη Μαρία, αντιστοίχως
Μέλος του Σχολικού Συμβουλίου: Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων κ. Παπαδάκη Αικατερίνη, την οποία αναπληρώνει ο κ. Μητρόπουλος Γρηγόριος

Οι παραπάνω θεσμοί διασφαλίζουν την αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ σχολείου και γονέων/κηδεμόνων, με στόχο τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την ευημερία των μαθητών. Η σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων – εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών, Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τοπικών φορέων και άλλων – είναι ουσιαστική για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων και τη σύνδεση του σχολείου με την ευρύτερη κοινωνία.

9. Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Το σχολείο επικαιροποιεί κάθε χρόνο τα σχέδια δράσης για τη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου, για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και άλλων έκτακτων αναγκών και πραγματοποιεί τρεις ασκήσεις σεισμικής ετοιμότητας κάθε σχολικό έτος.

Ο Διευθυντής του σχολείου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, αναλαμβάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου. Οι μαθητές/μαθήτριες ενημερώνονται για τους βασικούς κανόνες και εκπαιδεύονται σε τρόπους αντίδρασης και προφύλαξης κατά την εκδήλωση φυσικών φαινομένων και σεισμών.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα παιδιά δεν αποχωρούν από το σχολείο μόνοι τους, αλλά παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες ή σε άλλα άτομα που οι γονείς/κηδεμόνες έχουν ορίσει γραπτώς για τον σκοπό αυτό. Επίσης, σε περίπτωση μετακίνησης των μαθητών μετά από ισχυρό σεισμό, ως χώρος καταφυγής έχει ορισθεί το γήπεδο Π.Ο.Α., από όπου θα γίνει και παραλαβή των παιδιών από τους γονείς τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχέδιο διαφυγής στο Παράρτημα 1.

Οι γονείς μπορούν να παρέχουν στα παιδιά τους αξιόπιστες πληροφορίες και να τα καθοδηγούν με απλά λόγια για το πώς να αντιμετωπίσουν καταστάσεις αφού διαβάσουν προσεχτικά τις «Οδηγίες Προστασίας» του Υπουργείου Πολιτικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε αυτόν τον δικτυακό τόπο: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias

10. Προσωπικά δεδομένα

Για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών/μαθητριών στο σχολικό περιβάλλον, το σχολείο τηρεί αυστηρά την ισχύουσα νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων και απαιτεί γραπτή συγκατάθεση των γονέων για τη συλλογή, επεξεργασία δημοσιοποίηση οπτικού ή και οπτικοακουστικού των παιδιών τους.

11. Αποδοχή Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας – Ανατροφοδότηση

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρησή του από όλους τους παράγοντες του Σχολείου (μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, άλλο επιστημονικό προσωπικό, γονείς/κηδεμόνες, βοηθητικό προσωπικό) με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου και είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το Σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο συμμετοχικής διαδικασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του σχολείου και τις, κατά καιρούς, αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του.

Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τον Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης και την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία, σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών ενημερώνονται ηλεκτρονικά σχετικά με τον κανονισμό του σχολείου ο οποίος αναρτάται στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Ο παρόν Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της σχολικής μονάδας ισχύει μέχρι την έγκριση νεότερου (Υ. Α.109697/ΓΔ4/2024).

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Μηλαθιανάκης  Κωνσταντίνος